Kintsugi ili ljepota nesavršenog (razbijenog)

Savršenstvo, toliko često ga tražimo, želimo postići kroz rad, odnose...

Kintsugi ili ljepota nesavršenog

No što je savršenstvo? Nije li sve savršeno baš u svojoj nesavršenosti. Svatko od nas najbolji je baš takav kakav je, jednistven i poseban, s dobrim i lošim stranama. Ta ni cvijet u prirodi nema sve latice iste! Ni odijelo krojeno po mjeri nije savršeno, negdje ispod, možda visi nit...Treba li zato omalovažavati ili odbaciti nešto?

O tome sam počela razmišljati ove zime kad smo renovirali kupaonu. Dva tjedna majstori su se mijenjali, prolazili, htjeli uvesti svoje ideje i način rada, a mi, naravno ispunjenje svojih želja. Kad su konačno otišli, suprug je odlučio popraviti mali dio uništenog parketa na hodniku. I kad je već sve završio, polakirao, stao je upravo na to mjesto koje se je trebalo sušiti... Pogledao me je s nevjericom i "Moram ponovo"! A onda mi je sinulo: "Ne, nemoj ponovo popravljati, neka to bude naš podsjetnik da ništa nije savršeno i da treba otpustiti kontrolu, želju da istjeramo nešto kako smo zamisili." Danas kad god to pogledam, odličan mi je podsjetnik!

Japanci su otišli još dalje... njihova duhovnost i širi pogled na stvari oduševljava. Kintsugi je filozofija gdje se razbijeno, umjesto da se skriva ili baca, popravlja uz posebne efekte tako objekt dobiva dodatnu vrijednost, ima svoju povijest kojoj se dive.

U Kintsugi procesu (Kin je zlato, a tsugi spajanje) predmet se lijepi, dok se u zadnjem sloju dodaje prah zlata, srebra, platine bronze tako predmet postaje lijepši i originalniji. Ova tradicija stara 500 godina, daje novu ljepotu razbijenim, starim stvarima. Prema njima važno je osjetiti predmet, ne samo pogledati ga. Stalna utrka za materijalnim neće nas učiniti sretnijima, već sposobnost da stvari pogledamo dublje, baš takve kakve jesu, divimo im se, prihvatimo ih, cijenimo, uživamo u njima.

Prepoznati ljepotu u razbijenom, jednako je vrijedno bilo da se odnosi na obnovljenu posudu, odnos, nas same….što god da se dogodi, najlakše je reći “nije vrijedilo i baciti”, no kad uložimo svoje vrijeme, trud, enegiju i kreativnost, tako oplemenimo staro, uz ljubav možemo samo dobiti više i bolje!

Naravno, potrebno je i znati trenutak kad i novo i staro treba otpusiti.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Listopad 12, 2016
VRIJEME JE

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne [...]

Pročitaj više
Listopad 7, 2016
IZAZOVITE - SEBE!

Djecu učimo obući se, izraziti, organizirati, izboriti se za sebe,..Da bi napredovali i razvijali se [...]

Pročitaj više
Rujan 28, 2016
ISTA VALNA DUŽINA SA SVOJIM TIJELOM

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe. U početku paze na sve: [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Listopad 10, 2016

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Listopad 5, 2016

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 28, 2016

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Rujan 26, 2016

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!