Vrijeme je

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne može planirati vrijeme odlaska s ove planete. Neki trenuci u životu definirani su, bez odgode, onda kad je vrijeme.

Vrijeme je

Ovih dana opraštamo se od kolege i prijatelja. Mlad čovjek, sportaš, očekuje svoje prvo dijete, pozitivan, korektan, obziran, stručan, dobar... Svatko na svoj način "probavlja" šoku, tugu, ljutnju. Previše je pitanja, a nema odgovora – no bilo je vrijeme.

Nikad nije zgodan trenutak za oprostiti se. Ako je netko bolestan, postoji nada, ali kad se osoba samo sruši, reanimiraju je, padne u komu i nema je u manje od 24h... ostaje samo šok, nevjerica i odbijanje. Čak dva puta sam obitelj pitala za zdravstvno stanje, kao i vrijeme sprovoda…jednostavno nisam mogla vjerovati, pa tako ni zapamtiti – mozak ne prihvaća. Ne, ne, ne…nije moguće!

Nažalost, je. Vrijeme je stiglo.

U ovakvim teškim trenucima, što možemo napraviti:

1. OTPUSTITE emocije – dozvolite emocijama da se pokažu u punoj snazi: plačite, budite bijesni, žalite se, kukajte,…no izbacite van, otpustite….uzmite si vremena koliko god vam treba.

2. PRILAGODITE SE – svoje poslove i svakodnevicu uskladite s mogućnošću: ako niste u stanju mentalno raditi, fokusirajte se na ono što ide. Ovih dana otkrila sam da samo mogu brisati ormare, prati podove,…svaka mentalna aktivnost, razmišljanje – smrznuto, ništa!

3. OPROSTITE SE – na svoj način oprostite se od drage osobe. Ako ste imali neku neriješenu situaciju, zamislite da osoba sjedi ispred vas i popričajte s njom, recite sve što želite, kako se osjećate, poslušajte što će ona reći. Oprostite si svako ponašanje. Neka vaš odnos ostane čist. Zagrlite je u mislima i pusite da ode.

4. UTJEŠITE SE – ugodite si, učinite da se osjećate ugodno i podržano. Nekom je to popodne na kauču u omiljenom bademantilu, nekome cijela čokolada ili kupka…. Ovo je sad prilika za comfort food – navalite! Samo taj jedan dan, naravno.

5. PRIHVATITE VEĆU SLIKU – sjetite se da je svatko od nas jedinstven u ovom prekrasnom Svemiru. Ovdje je sve kreirano da podrži naš nastavak i rast kroz najbolji plan za svakoga. Ako znamo da smo plan razvoja sami režirali tamo negdje gdje nam je dom, svaku situaciju onda je lakše prihvatiti jer nekad je taj plan na prvi pogled okrutan, ružan….I onda kad sve naučimo – vrijeme je za povratak na bolje mjesto. (Knjiga autora "Život nakon života" i "Putovanje duše" Michael Newton-a vrlo lijepo će to objasniti, ako i ne vjerujete u prošle živote pročitajte, onako samo otvorena uma…)

6. VRATITE SE U FOKUS – nakon šoka, otpuštanja emocija i prihvaćanja da je to život (bez kontrole kako MI mislimo da je to trebalo biti) polako počnite raditi na tome da vratite stabilnost. Joga vježbe, trčanje, energetski tretmani,….život mora ići dalje. Zar ćete ga prokockati ili dati sve od sebe?

7. POMOGNITE – uključite ostale sudionike koji tuguju u svoja djela (šaljite im misli da nađu snagu i vjeru, molite, budite im podrška… sve što vidite da trebaju, podržite ih. Čineći dobro za druge, pomažemo i sebi.

Nakon sprovoda stali na benziskoj kupiti vodu. Mozak mi i dalje nije radio, a prodavačica me je strpljivo dva puta pitala, a treći put na engleskom "jel to sve – voda?" "Da, da, samo Jana."

Hm Jana, voda s porukom?! Pogledam bocu: "Najsnažniji temelji za vlastitu promjenu jesu ljubav i prihvaćanje"! Divno i baš sad.

Kako ćemo se postaviti u svakoj situaciji ovisi samo o nama. Ako mislite da ste zapeli na mjestu zapitajte se – da li je moje djelovanje za mene dobro? Ako nije, svjesno se potrudite, krenite u drugom smjeru potražite pomoć ili počnite djelovati. Drugi oko nas mogu biti podrška, ali samo ako/kad im to dozvolimo i djelomično.

Život ide dalje. Promjene moramo prihvatiti, inače se osuđujemo na ogorčenost, tugu, bolest,...a zadatak ovdje nećemo ispuniti. Protočna sam, volim, prihvaćam, idem dalje, znajući da Svemir ima plan i za mene.

A jednom ćemo se sigurno, u radosti, ponovo sresti.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Listopad 12, 2016
VRIJEME JE

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne [...]

Pročitaj više
Listopad 7, 2016
IZAZOVITE - SEBE!

Djecu učimo obući se, izraziti, organizirati, izboriti se za sebe,..Da bi napredovali i razvijali se [...]

Pročitaj više
Rujan 28, 2016
ISTA VALNA DUŽINA SA SVOJIM TIJELOM

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe. U početku paze na sve: [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Listopad 10, 2016

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Listopad 5, 2016

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 28, 2016

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Rujan 26, 2016

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!