Vrijeme je

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne može planirati vrijeme odlaska s ove planete. Neki trenuci u životu definirani su, bez odgode, onda kad je vrijeme.

Vrijeme je

Ovih dana opraštamo se od kolege i prijatelja. Mlad čovjek, sportaš, očekuje svoje prvo dijete, pozitivan, korektan, obziran, stručan, dobar... Svatko na svoj način "probavlja" šoku, tugu, ljutnju. Previše je pitanja, a nema odgovora – no bilo je vrijeme.

Nikad nije zgodan trenutak za oprostiti se. Ako je netko bolestan, postoji nada, ali kad se osoba samo sruši, reanimiraju je, padne u komu i nema je u manje od 24h... ostaje samo šok, nevjerica i odbijanje. Čak dva puta sam obitelj pitala za zdravstvno stanje, kao i vrijeme sprovoda…jednostavno nisam mogla vjerovati, pa tako ni zapamtiti – mozak ne prihvaća. Ne, ne, ne…nije moguće!

Nažalost, je. Vrijeme je stiglo.

U ovakvim teškim trenucima, što možemo napraviti:

1. OTPUSTITE emocije – dozvolite emocijama da se pokažu u punoj snazi: plačite, budite bijesni, žalite se, kukajte,…no izbacite van, otpustite….uzmite si vremena koliko god vam treba.

2. PRILAGODITE SE – svoje poslove i svakodnevicu uskladite s mogućnošću: ako niste u stanju mentalno raditi, fokusirajte se na ono što ide. Ovih dana otkrila sam da samo mogu brisati ormare, prati podove,…svaka mentalna aktivnost, razmišljanje – smrznuto, ništa!

3. OPROSTITE SE – na svoj način oprostite se od drage osobe. Ako ste imali neku neriješenu situaciju, zamislite da osoba sjedi ispred vas i popričajte s njom, recite sve što želite, kako se osjećate, poslušajte što će ona reći. Oprostite si svako ponašanje. Neka vaš odnos ostane čist. Zagrlite je u mislima i pusite da ode.

4. UTJEŠITE SE – ugodite si, učinite da se osjećate ugodno i podržano. Nekom je to popodne na kauču u omiljenom bademantilu, nekome cijela čokolada ili kupka…. Ovo je sad prilika za comfort food – navalite! Samo taj jedan dan, naravno.

5. PRIHVATITE VEĆU SLIKU – sjetite se da je svatko od nas jedinstven u ovom prekrasnom Svemiru. Ovdje je sve kreirano da podrži naš nastavak i rast kroz najbolji plan za svakoga. Ako znamo da smo plan razvoja sami režirali tamo negdje gdje nam je dom, svaku situaciju onda je lakše prihvatiti jer nekad je taj plan na prvi pogled okrutan, ružan….I onda kad sve naučimo – vrijeme je za povratak na bolje mjesto. (Knjiga autora "Život nakon života" i "Putovanje duše" Michael Newton-a vrlo lijepo će to objasniti, ako i ne vjerujete u prošle živote pročitajte, onako samo otvorena uma…)

6. VRATITE SE U FOKUS – nakon šoka, otpuštanja emocija i prihvaćanja da je to život (bez kontrole kako MI mislimo da je to trebalo biti) polako počnite raditi na tome da vratite stabilnost. Joga vježbe, trčanje, energetski tretmani,….život mora ići dalje. Zar ćete ga prokockati ili dati sve od sebe?

7. POMOGNITE – uključite ostale sudionike koji tuguju u svoja djela (šaljite im misli da nađu snagu i vjeru, molite, budite im podrška… sve što vidite da trebaju, podržite ih. Čineći dobro za druge, pomažemo i sebi.

Nakon sprovoda stali na benziskoj kupiti vodu. Mozak mi i dalje nije radio, a prodavačica me je strpljivo dva puta pitala, a treći put na engleskom "jel to sve – voda?" "Da, da, samo Jana."

Hm Jana, voda s porukom?! Pogledam bocu: "Najsnažniji temelji za vlastitu promjenu jesu ljubav i prihvaćanje"! Divno i baš sad.

Kako ćemo se postaviti u svakoj situaciji ovisi samo o nama. Ako mislite da ste zapeli na mjestu zapitajte se – da li je moje djelovanje za mene dobro? Ako nije, svjesno se potrudite, krenite u drugom smjeru potražite pomoć ili počnite djelovati. Drugi oko nas mogu biti podrška, ali samo ako/kad im to dozvolimo i djelomično.

Život ide dalje. Promjene moramo prihvatiti, inače se osuđujemo na ogorčenost, tugu, bolest,...a zadatak ovdje nećemo ispuniti. Protočna sam, volim, prihvaćam, idem dalje, znajući da Svemir ima plan i za mene.

A jednom ćemo se sigurno, u radosti, ponovo sresti.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Siječanj 14, 2021
NEPLODNOST NE BIRA

Neplodnost iscrpi pitanjima, neugodnim emocijama, psihičkom težinom, iščekivanjem, nadom [...]

Pročitaj više
Siječanj 10, 2021
JUTARNJA RUTINA

Ne uspoređuj svoju jutarnju rutinu s drugim, uvodi polako navike ovisno o tome koji [...]

Pročitaj više
Studeni 5, 2020
U INAT NEPLODNOSTI

Jednom, kad ti dijagnosticiraju neplodnost (posebno idiopatsku) osjetiš tugu, bijes, [...]

Pročitaj više
Kolovoz 4, 2020
ŽENA JE GLAVNA

Rado bi da mi je netko ukazao na skrivene detalje procesa IFV-a, baš kao što bih voljela [...]

Pročitaj više
Srpanj 14, 2020
DIJAGNOZA NEPLODNOST

Dijagnoza je strašna riječ. To znači da nešto imaš, a najčešće ono što ne želiš [...]

Pročitaj više
Srpanj 9, 2020
MENOPAUZA

Na mnoge promjene možemo utjecati, ali na jednu je to teško - starenje! [...]

Pročitaj više
Rujan 19, 2018
PRVI KORAK DO TRUDNOĆE

Trudnoća je za većinu nešto što se jednostavno događa. Mrzila sam komentare kolegica [...]

Pročitaj više
Kolovoz 27, 2018
UPRAVLJANJE VREMENOM

Često se ljudi pitaju kako naći još jedan sat u danu? Ako oduzmemo malo od svake aktivnosti [...]

Pročitaj više
Lipanj 21, 2018
4 ZA LJETO

Jedno istraživanje je pokazalo da žena u prosjeku ima 200-tinjak raznih proizvoda za uređenje [...]

Pročitaj više
Travanj 18, 2018
KAD TI TREBA LIFE COACH?

Želja za nečim drugačijim tinja dalje... Možda se ponekad i ljutiš kad partnera jer ne razumije [...]

Pročitaj više
Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!