U inat neplodnosti

Jednom, kad ti dijagnosticiraju neplodnost (posebno idiopatsku) osjetiš tugu, bijes, osjećaj da život nije fer, nevjericu...

u inat neplodnosti

Od ranog djetinjstva djevojčice nose lutke, oblače ih, ljuljaju, hrane..,već tada se nesvjesno spremamo za ulogu koja je gotovo zagarantirana! Ali ne, ne i tebi!

Kroz sve ove godine naučila sam dozvoliti si emocije. Ako trebam, uzmem si dan za plakanje i žaljenje. Ovisno o situaciji, ponekad je to i više dana. Potrebno je probaviti sve te emocije, misli, uvjerenja... Resertirati se i nastaviti dalje.

U inat neplodnosti posložiš tako i svoje prioritete, baciš se na novi najvažniji zadatak – prilagodbu svega što bi moglo utjecati na rezultat.

Na jednoj terapiji, bioteraput mi je rekao: “Klara, dijete se događa paru,a ne samo ženi.” I tako smo krenuli. Kopajući zajedno, istražujući sve - od prehrane, dodataka prehrani, uvođenja novih navika. Tako sam i doznala da su još u staroj Kini, mlade žene koje planiraju trudnoću, gotovo 2 godine ranije započele sa pripremama za to posebno stanje: okruživale su se lijepim stvarima, uživale u onomo što vole, uređivale životni prostor, pazile na prehranu, slušale ugodnu glazbu...

Kako li samo u današnje doba očekujemo da naše tijelo odmah reagira na želju? Želim biti trudna. Da! Baš!

Oduvijek volim kuhati. Kuhanje i prehrana nisu bili prepreka za trudnoću, no uveli smo dodatke prehrani. Ostale naše aktivnosti zadovoljavajuće su: ne pušimo, ja sam se morala potruditi oko sporta jer do svoje 38 godine nisam uopće vježbala, niti me je zanimalo. Nisam voljela biti aktivna. No, cilj je najjača motivacija.

Kreativnost stvaranja proizlazi iz drugog energetskog centra. To je mjesto gdje stvaramo dijete, svoje projekte, razvijamo svoje ideje, stvaramo! Krenula sam crtati, drvenim bojama, pa akvarele, radila sam čestitke za Božić, uređivala hranu na tanjuru... jer sve je izraz naše kreacije ako ga tako doživimo.

Bilo je dana kad bih plakala samo zato jer sam u nečijem autu ugledala dječju sjedalicu. A bilo je i dana kad bih samo plakala jer sam ponovo dobila menstruaciju. Imala sam osjećaj da me tijelo ne sluša. Kao da je nečije tuđe, da me najmjerno sabotira. Prihvatiti da sam zdrava, a da nemam ono zagarantirno, bilo je teško.

Trebalo mi je 13 godina, da bez suza i grča mogu reći: „Nemam djecu!“. U tih 13 godina primijenila sam životni stil, apsolutno na bolje. Poboljšala sam svoje zdravlje kroz prehranu i sport, naučila sam osluškivati potrebe svog tijela, razvila nove interese i zanimanje, izgradila novu karijeru...

Kroz to vrijeme, prihvatila sam da svima nije sve dano, da postoji sila koja definira neke detalje našeg života, da imam izbora iskoristiti ono što imam za najbolje moguće ili uništiti sve segmente radi nezadovljstva, izostanka pravde, očekivanja. Naučila sam biti zahvalana za sve ono što imam, prvenstveno za zdravlje, za partnerstvo koje je jače jer odlučili smo biti zajedno, ne radi djece već radi nas! Odlučila sam uživati u novome, istraživati i vidjeti gdje su moje nove granice ostvarenja, na jedan drugačij način koji je tu cijelo vrijeme, iako možda ne onaj koji sam očekivala.

U inat neplodnosti i ti možeš – postati zdravija i zadovoljnija kroz niz aktivnosti. U mom slučaju to su bili: zajedničko djelovanje, adekvatna prehrana, redovita fizička aktivnost, postavljanje cilja broj dva i osobni razvoj.

A onda tko zna, možda će tada i neka mala duša pokucati na vrata!

Sretno!

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pročitaj sve članke: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Siječanj 14, 2021
NEPLODNOST NE BIRA

Neplodnost iscrpi pitanjima, neugodnim emocijama, psihičkom težinom, iščekivanjem, nadom [...]

Pročitaj više
Siječanj 10, 2021
JUTARNJA RUTINA

Ne uspoređuj svoju jutarnju rutinu s drugim, uvodi polako navike ovisno o tome koji [...]

Pročitaj više
Studeni 5, 2020
U INAT NEPLODNOSTI

Jednom, kad ti dijagnosticiraju neplodnost (posebno idiopatsku) osjetiš tugu, bijes, [...]

Pročitaj više
Kolovoz 4, 2020
ŽENA JE GLAVNA

Rado bi da mi je netko ukazao na skrivene detalje procesa IFV-a, baš kao što bih voljela [...]

Pročitaj više
Srpanj 14, 2020
DIJAGNOZA NEPLODNOST

Dijagnoza je strašna riječ. To znači da nešto imaš, a najčešće ono što ne želiš [...]

Pročitaj više
Srpanj 9, 2020
MENOPAUZA

Na mnoge promjene možemo utjecati, ali na jednu je to teško - starenje! [...]

Pročitaj više
Rujan 19, 2018
PRVI KORAK DO TRUDNOĆE

Trudnoća je za većinu nešto što se jednostavno događa. Mrzila sam komentare kolegica [...]

Pročitaj više
Kolovoz 27, 2018
UPRAVLJANJE VREMENOM

Često se ljudi pitaju kako naći još jedan sat u danu? Ako oduzmemo malo od svake aktivnosti [...]

Pročitaj više
Lipanj 21, 2018
4 ZA LJETO

Jedno istraživanje je pokazalo da žena u prosjeku ima 200-tinjak raznih proizvoda za uređenje [...]

Pročitaj više
Travanj 18, 2018
KAD TI TREBA LIFE COACH?

Želja za nečim drugačijim tinja dalje... Možda se ponekad i ljutiš kad partnera jer ne razumije [...]

Pročitaj više
Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!