Neplodnost ne bira

Neplodnost, baš kao niti jedna druga bolest, ne bira. Dapače, rekla bih čak kako ruši uvjerenja kao npr. "Romi imaju bezbroj djece".

Neplodnost ne bira

Naime, jednom prilikom sam u bolnici čekala na transfer (to je proces kojim se embrij (zametak) vraća u maternicu nakon vantjelesne oplodnje, a sami postupak je iznimno stresan jer mu prethodi od 2 do 3 dana čekanja nakon punkcije i nikada se ne zna koliko embrija će biti dobrih i spremnih da se vrate u ženu, tj. u mene.

Rano je jutro. Čekam u bolnici. Red je dugačak, a opet svi su strpljivi. Kraj mene plače žena, Romkinja. Uz nju su dvojica muškaraca, pretpostavljam suprug i brat, tješe ju, ohrabruju, nervozno hodaju okolo...Izgledaju izmučeno i izbezumljeno. Teško im je, jer ne znaju kako podržati ovo žensko čeljade u procesu koji niti ne poznaju. (Opet se vraćam na psihologinju koja mi je jednom prilikom rekla surovu istinu “Žena Vam to prođe sama!”). I moj suprug sjedi pokraj mene, rijetko koja žena je tu sama. Osim jasno, onih manje sretnih da podijele težinu procesa sa svojim partnerom. No ipak moje tijelo osjetim samo ja, nitko drugi.

I tako čekajući i slušajući, jer tu sam na pola metra od njih, shvatim kako gđa Romkinja čeka punkciju (aspiraciju). To je proces kada se iglom iz abdomena vade jajne stanice nastale stimulacijom ovulacije. Neke žene tom stimulacijom dobiju puno jajnih stanica. Naravno, što je veći broj jajnih stanica, to ih jače osjetiš u svom tijelu, jer je cijelo tkivo trbuha na potenciju osjetljivo. Kad se sagneš i vezuješ cipele osjetiš napetost trbuha. Obično bih imala 5 - 6 stanica, no srela sam ženu koja ih je imala čak više od 20!

Osjetila sam neku unutarnju potrebu da se obratim toj gospođi i pojasnim joj da proces nije bolan, da te zapravo uspavaju i da vrlo brzo nakon toga ideš doma. Njen suprug, pun zahvalnosti mi veli: “Plače od 3h ujutro, nikako je utješiti, hvala Vam.”

Većina postupka je fizički manje bolna (barem meni je bilo tako), no teško je to iščekivanje i neznanje, jer ne poznaješ proces, ne znaš što će se dogoditi i na koji način. Upravo zato nemaš priliku pripremiti se i prilagoditi, primiti svoje tijelo i um!

Neplodnost iscrpi pitanjima, neugodnim emocijama, psihičkom težinom, iščekivanjem, nadom…, a najviše žena sve usmjeri prema samoj sebi. Većina tretmana ili terapija započinje fokusom na ženu. Rijetki su oni, koje sam sretala na svom putu, koji bi nas tretirali kao par kao što je to slučaj u bioterapiji. Tek kasnije, tijekom procesa, uključuje su muškarac, naravno ukoliko on želi.

Žao mi je da bolnice nemaju neka predavanja na kojima bi se ženama koje su nove u ovom procesu, na pristupačan način objasnilo što ih čeka na ovom putu. O psihologu koji bi trebao biti na raspolaganju neću niti govoriti. Autorica knjige „Žensko tijelo, ženska mudrost“, ginekologica i spisateljica Catherine Northrup kaže – „Kada je žena neplodna više od 2 godine, prolazi traume kao bolesni od tumora“.

Trinaest godina trebalo mi je da bez plača kažem: „Nemam djecu.“ Nekome je potrebno više, a nekome manje vremena za to. Upravo zato, nikada nije dovoljno razumijevanja, podrške i strpljenja za ženu koja se bori sa svojom sudbinom.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pročitaj sve članke: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Siječanj 14, 2021
NEPLODNOST NE BIRA

Neplodnost iscrpi pitanjima, neugodnim emocijama, psihičkom težinom, iščekivanjem, nadom [...]

Pročitaj više
Siječanj 10, 2021
JUTARNJA RUTINA

Ne uspoređuj svoju jutarnju rutinu s drugim, uvodi polako navike ovisno o tome koji [...]

Pročitaj više
Studeni 5, 2020
U INAT NEPLODNOSTI

Jednom, kad ti dijagnosticiraju neplodnost (posebno idiopatsku) osjetiš tugu, bijes, [...]

Pročitaj više
Kolovoz 4, 2020
ŽENA JE GLAVNA

Rado bi da mi je netko ukazao na skrivene detalje procesa IFV-a, baš kao što bih voljela [...]

Pročitaj više
Srpanj 14, 2020
DIJAGNOZA NEPLODNOST

Dijagnoza je strašna riječ. To znači da nešto imaš, a najčešće ono što ne želiš [...]

Pročitaj više
Srpanj 9, 2020
MENOPAUZA

Na mnoge promjene možemo utjecati, ali na jednu je to teško - starenje! [...]

Pročitaj više
Rujan 19, 2018
PRVI KORAK DO TRUDNOĆE

Trudnoća je za većinu nešto što se jednostavno događa. Mrzila sam komentare kolegica [...]

Pročitaj više
Kolovoz 27, 2018
UPRAVLJANJE VREMENOM

Često se ljudi pitaju kako naći još jedan sat u danu? Ako oduzmemo malo od svake aktivnosti [...]

Pročitaj više
Lipanj 21, 2018
4 ZA LJETO

Jedno istraživanje je pokazalo da žena u prosjeku ima 200-tinjak raznih proizvoda za uređenje [...]

Pročitaj više
Travanj 18, 2018
KAD TI TREBA LIFE COACH?

Želja za nečim drugačijim tinja dalje... Možda se ponekad i ljutiš kad partnera jer ne razumije [...]

Pročitaj više
Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!