Ista valna dužina sa svojim tijelom

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe.

Ista valna dužina

U početku paze na sve: gledaju kako diše, kad se pomakne, da li je obavio nuždu u pravo vrijeme, koliko i što jede,...Srećom, kako dijete raste, roditelji se opuste, prate ga razumno i daju što treba da raste zdravo i dobro.

No, zašto/kad ti isti ljudi izgube dodir sa sobom? Kad prestanu razmišljati o svojim lopaticima i napetosti koju osjećaju na leđima? Zašto ignoriraju bol u želucu? Spavaju loše i bude se umorni? Ignoriraju stanje svog tijela i promjene, uz bezvezne isprike, dok organizam nije ozbiljno zakinut i na rubu bolesti.

Srećom, naše tijelo daje signale puno ranije, samo ako smo spremini primjetiti i razumijeti ih! Put prema boljem zdravlju je upravo pratiti sebe, svoje tijelo.

Možda ste i zaboravili kako to činiti, treba truda i stroljenja! Za početak odlučite se zaustaviti kroz dan, zatovoriti oči i zapitati se: kako sam, gdje je sva moja napetost, zašto me sad boli u prsima/trbuhu/ruci...Odgovor prihvatite, s vremenom će biti jasnije.

Što još možemo?

1. OSTVARITE RAVNOTEŽU – sjednite na mirno mjesto, zatvorite oči i dišite; udišite cijelim tijelom od stopala, kroz listove, noge, bedra, zdjelicu, trbuh, prsa, kroz ruke, vrat, leđa, glavu; nekoliko puta ispunite cijelo tijelo dahom; ako ste vizualan tip udišite boje (svjetlo plavu za ublažavanje boli, smirenje; crvenu za pokretanje energije, snagu; roza sa ljubav i suopsjećanje;) – ponavljajte 5 min i obnovite se

2. KOD BOLI I/ILI NELAGODNIH EMOCIJA – ponovite sve korake Ravnoteže, ali pri izdahu otpusite i emociju koju osjećate: ljutnju, zamjernje, kontrolu (sebe i/ili drugih), povrijeđenost ega, dozvolite da i druga strana ima pravo na mišljenje, svoju reakciju, oprostite sebi, ali i drugoj osobi jer nije znala bolje, sjetite se da smo svi dio istog Svemira tako i dijelimo ono što stvaramo, utječemo jedni na druge.

3. PROTOČNOST – tijelo možemo osnažiti vježbanjem npr. joge (Pozdrav Suncu) ili 5 Tibetanaca, Tai Chija – sve ove vježbe lagane su i mogu ih vježbati svi, bez obzira na dob. Imate li vremena, u svakom položaju ostanite par udaha i izdaha, osjetite tijelo, tamo gdje vas boli istežite se nježno, usmjeravajte dah u to mjesto; pa krenite na slijedeći pokret, pa dalja...

Zašto bih to učinio/la?

Ako znamo da djeca kopiraju obrasce, ali i životna uvjerenja svojih roditelja o životu, poslu, tijelu, pitanje je onda što im želimo prenjeti? Učeći ih jedno, a dajući im drugačiji primjer, nije riješenje.

Voljeti druge možemo i kroz ljubav prema sebi. Tako će nas vidjeti zdravijima, sretnijima, a i duže ćemo se družiti s njima, dijeliti uspomene, slaviti uspjehe, njihove i svoje!

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Listopad 12, 2016
VRIJEME JE

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne [...]

Pročitaj više
Listopad 7, 2016
IZAZOVITE - SEBE!

Djecu učimo obući se, izraziti, organizirati, izboriti se za sebe,..Da bi napredovali i razvijali se [...]

Pročitaj više
Rujan 28, 2016
ISTA VALNA DUŽINA SA SVOJIM TIJELOM

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe. U početku paze na sve: [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Listopad 10, 2016

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Listopad 5, 2016

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 28, 2016

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Rujan 26, 2016

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!