Ista valna dužina sa svojim tijelom

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe.

Ista valna dužina

U početku paze na sve: gledaju kako diše, kad se pomakne, da li je obavio nuždu u pravo vrijeme, koliko i što jede,...Srećom, kako dijete raste, roditelji se opuste, prate ga razumno i daju što treba da raste zdravo i dobro.

No, zašto/kad ti isti ljudi izgube dodir sa sobom? Kad prestanu razmišljati o svojim lopaticima i napetosti koju osjećaju na leđima? Zašto ignoriraju bol u želucu? Spavaju loše i bude se umorni? Ignoriraju stanje svog tijela i promjene, uz bezvezne isprike, dok organizam nije ozbiljno zakinut i na rubu bolesti.

Srećom, naše tijelo daje signale puno ranije, samo ako smo spremini primjetiti i razumijeti ih! Put prema boljem zdravlju je upravo pratiti sebe, svoje tijelo.

Možda ste i zaboravili kako to činiti, treba truda i stroljenja! Za početak odlučite se zaustaviti kroz dan, zatovoriti oči i zapitati se: kako sam, gdje je sva moja napetost, zašto me sad boli u prsima/trbuhu/ruci...Odgovor prihvatite, s vremenom će biti jasnije.

Što još možemo?

1. OSTVARITE RAVNOTEŽU – sjednite na mirno mjesto, zatvorite oči i dišite; udišite cijelim tijelom od stopala, kroz listove, noge, bedra, zdjelicu, trbuh, prsa, kroz ruke, vrat, leđa, glavu; nekoliko puta ispunite cijelo tijelo dahom; ako ste vizualan tip udišite boje (svjetlo plavu za ublažavanje boli, smirenje; crvenu za pokretanje energije, snagu; roza sa ljubav i suopsjećanje;) – ponavljajte 5 min i obnovite se

2. KOD BOLI I/ILI NELAGODNIH EMOCIJA – ponovite sve korake Ravnoteže, ali pri izdahu otpusite i emociju koju osjećate: ljutnju, zamjernje, kontrolu (sebe i/ili drugih), povrijeđenost ega, dozvolite da i druga strana ima pravo na mišljenje, svoju reakciju, oprostite sebi, ali i drugoj osobi jer nije znala bolje, sjetite se da smo svi dio istog Svemira tako i dijelimo ono što stvaramo, utječemo jedni na druge.

3. PROTOČNOST – tijelo možemo osnažiti vježbanjem npr. joge (Pozdrav Suncu) ili 5 Tibetanaca, Tai Chija – sve ove vježbe lagane su i mogu ih vježbati svi, bez obzira na dob. Imate li vremena, u svakom položaju ostanite par udaha i izdaha, osjetite tijelo, tamo gdje vas boli istežite se nježno, usmjeravajte dah u to mjesto; pa krenite na slijedeći pokret, pa dalja...

Zašto bih to učinio/la?

Ako znamo da djeca kopiraju obrasce, ali i životna uvjerenja svojih roditelja o životu, poslu, tijelu, pitanje je onda što im želimo prenjeti? Učeći ih jedno, a dajući im drugačiji primjer, nije riješenje.

Voljeti druge možemo i kroz ljubav prema sebi. Tako će nas vidjeti zdravijima, sretnijima, a i duže ćemo se družiti s njima, dijeliti uspomene, slaviti uspjehe, njihove i svoje!

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više
Studeni 14, 2017
VOLIM (ZELENE) SUBOTE

Od kad sam otkrila nordijsko hodanje oduševljena sam subotama! Po čemu je ta subota baš tako veličanstvena? [...]

Pročitaj više
Listopad 21, 2017
IZBACI PŠENICU

Najveći izazov uvijek mi je stati na vagu nakon godišnjeg odmora. Obično putujem u nove krajeve [...]

Pročitaj više
Listopad 10, 2017
KAD TI ŽIVOT DA LIMUN

Jedna od mojih većih životnih lekcija (ono da ti je muka od svega!) odigrala se je prije [...]

Pročitaj više
Rujan 25, 2017
HOMAGE MOM DJETINJSTVU

Danas sam čekajući na semaforu ugledala jednu bakicu: naborana u licu, pokrivala je rukom oči [...]

Pročitaj više
Rujan 20, 2017
KAD SE SUDARE SVJETOVI

U nekim situacijama čini se da smo s različitih svjetova. Naš sugovornik je na jednoj strani, a mi [...]

Pročitaj više
Rujan 9, 2017
KOJI JE TVOJ IZGOVOR?

Najprije sam bila iznenađena, nisam bila sigurna da li omalovažava moj život ili je to samo isprika? [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!