5 ulja za zdravu i radosnu zimu

Zimu nekad krivimo za sve: debljinu, suhu i perutavu kožu, groznu frizuru i prehlade. Tko bi uz sve to ostao pozitivan, veseo i pun samopouzdanja?

5 ulja za zdravu i radosnu zimu

Možda na lošu frizuru ne možeš utjecati, ali na snažan imunitet, lijepu i baršunastu kožu apsolutno DA! Ovih 5 eteričnih ulja – ravensara, eukaliptus globuils, kadulja ljekovita, limun i lovor – zaštita su u nadolazećim danima.

Ravensara – jača imunološki sustav tako štiti od bolesti. U ovlaživač zraka (keramički na radijatoru) dodaj 10-15kapi ulja, udiši preko noći za vrijeme spavanja. Otpustit će nemir i anksioznost. Za bolji san, dodaj par kapi mandarine ili lavande prave.

Eukaliptus globulis – osjećaš šmrcanje? Vrijeme je za inhalaciju! U pola litre tople vode dodaj 1 kapi eukaliptusa globulis, inhaliraj 1min, dodaj 1 kapi, udiši 1min i tako 5min do ukupno 5 kapi. Odlično će utjecati na dišne organe, ublažiti kašalj, stvaranje sluzi.

Kadulja ljekovita – stvara se afta, grebe te grlo ili krvare desni? U 0,3dcl vode dodaj 10 kapi i grkljaj, ispljuni. Ponovi 2-3x na dan, nekoliko dana za redom.

Limun – svježim i blagim mirisom dezinficira prostor zato ga koristi kao osvježivač zraka. U bočicu od 50ml dodaj 40ml destilirane vode, 10ml alkohola i 30 kapi limuna, 20 kapi lavande prave. Dobro protresi i maglicu rasprši u prostor. Možeš je koristiti i na radnom mjestu jer kad se radi o zaštiti od prehlada ni kolege neće imati ništa protiv! Ulje limuna, kod visoke temperature, nanesi direktno na stopala bez prethodnog mazanja biljnog ulja (kod odraslih). Najprije nježno izmasiraj stopala da se pokrene cirkulacija, tada kapni 1-2 kapi limuna i dobro utljaj. Noge umotaj u vreli mokar ručnik. Tako će ulja brzo ući u organizam i početi djelovati.

Lovor – za zaštitu od gripe nanesi, 1-2 kapi za odrasle, na područje vrata direktno. Ponovi par dana, uz inhalaciju ravensare dok spavaš. Kod bolnih mišića, namaži bolno područje (rame, list, podlakticu) nekim biljnim uljem, npr. suncokret, pa kapni 1-2 kapi lovora. Dobro utrljaj i nježno masiraj. Postupak ponovi 2-3x dnevno. Ovaj prirodni Voltaren opustit će mišiće i ublažiti bol.

Kad gledam prirodu, svjesna sam kako su njezini darovi lijepi i cjeloviti. Dala nam je sve što je potrebno da održimo zdravlje. Često se koristi lošija varijanta, industrijski stvorena, a manje efikasna ili štetna za tijelo. Eterična ulja mirisan su i divan način održavanja ravnoteže, njege, brige.

Kažu da je dobra priprema pola rješenog zadatka. Spremi se na vrijeme za zimu, osiguraj si prostor da možeš uživati.

Eukaliptus globulis ne bi trebala koristi djeca, a kadulju ljekovitu trudnice i dojilje. Kod kupovine biraj organska i ekološki uzgajana ulja.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Listopad 12, 2016
VRIJEME JE

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne [...]

Pročitaj više
Listopad 7, 2016
IZAZOVITE - SEBE!

Djecu učimo obući se, izraziti, organizirati, izboriti se za sebe,..Da bi napredovali i razvijali se [...]

Pročitaj više
Rujan 28, 2016
ISTA VALNA DUŽINA SA SVOJIM TIJELOM

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe. U početku paze na sve: [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Listopad 10, 2016

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Listopad 5, 2016

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 28, 2016

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Rujan 26, 2016

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!