Pravo žene na odabir

Posljednje vrijeme gledam, na televiziji, reportaže kako Katolici mole ispred bolnica za grijehe majki koje su se odlučile na abortus.

Pravo žene na odabir

Ovakvo ponašanje stigmatizira i dodatno traumatizira te žene, jača njihovu krivnju, tugu i jad, a većina tih dušebrižnika vjerojatno ne zna koliko je sve to teško.

I pitala bih ih samo – da li ste ikad bili u tom položaju da možete suditi?

No ova priča podsjetila me je na proces IVF-a (ili umjetnu oplodnju) jedan od niza na koji sam pristala. Tom prilikom u bolnici vidiš svašta. Ogole ti dušu i tijelo.

Sve smo bile različite, potpuni stranci, a opet najbliže jedna drugoj u jednom – razumijele smo se jako dobro, što prolazimo, kako nam je... Tu prazne riječi "ma opusti se, doći će vrijeme" nikad nisu bile rečene.

Prilikom tranfera, zadnjeg dijela procesa IVF-a, provedu te kroz čekaone gdje sjede vanjski pacijenti i čudno te gledaju u toj spavaćici. Na krevetu, koji guraš zajedno sa sestrom, voze se i “tvoji” instrumenti koje će liječnik koristiti. Istina, hermetički su zapakarni, al opet strašno ih je ni pogledati! Dolaskom na kat, ispred operacionih sala, sestra te ostavi da čekaš. Bez naputka koga čekaš, ni koliko. Svako toliko prolaze liječnici, kirurzi, guraju nekoga...Čekaš.

Kroz to vrijeme skupilo bi nas se više, par na jednoj strani, par na drugoj. Iz očiju svih virio je samo strah i osjećaj nemoći. Nitko tko dođe tamo, u taj svijet zelenog, kirurškog, hladnog ne ostaje smiren. Iako prakticiram toliko tehnika opuštanja (a obično sam se par dana prije i pripremala, meditirala, opuštala, vizulizirala) tamo mi je puls bio lud! Nikako mi nije bio jasno kako ostale izdražvaju?

U tom čekanju svako toliko netko bi plakao i/ili pustio uzdah. Moja strana hodnika radi isčekivnja i tankih živaca oko ishoda, a druga radi abortusa. DA, na istom katu smo bile zajedno: ja i sva moja očekivanja i nade, i Nepoznata puna tuge i očaja. Dva različita položaja, dvije žene, dva svijeta. Tako različita, a opet slična u muci, težini i osudama. Ni jedna bez vjere ne bi opstala!

Ovo društvo zna biti nemilosrdno: pita previše, ne pokušava razumijeti, samo očekuje. Od mene "kad ćete imati djecu, pa vrijeme je", a od Nepoznate "kako možeš?" A nitko se nije zapitao kako je njoj. Ili meni?

Godine su mi trebale da prihvatim svoj život, baš takav kakav je. Da nađem ljepotu u drugim stvarima, da se razvijam na mnoge druge načine, ali bez iskustva koje nosi roditeljstvo. Tim više ponekad trebam snagu da ne sudim kad vidim da se loše postupa s djecom, baš kao i ne mislim da taj glupan ima dijete, a ja ne! Da li bi u tim situacijama bilo prihvatljivo da molim ili pjevam ispod njegovog prozora jer verbalno zlostavlja dijete i definira ga zauvijek svojim nerazmišljanjem i lošim odgojem?

Život ima plan za svakoga od nas. Lekcije koje učimo najteže su nam jer smo ih odabrali proći. Svako odabire sam i ima pravo na SVOJU ODLUKU! Od sredine očekujem da me podrži ili ostavi na miru.

I kako kaže stara poslovica: "Najprije počisti ispred svog praga, pa gledaj tuđi!". Ako zaroniš u sebe, ima toliko posla, korekcija i mogućnosti da budeš bolji čovjek. Tada ne stižeš gledati što rade ostali...niti ih osuđivati.

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Listopad 12, 2016
VRIJEME JE

Svaka trudnica zna da ne može planirati vrijeme poroda. Isto tako svatko od nas ne [...]

Pročitaj više
Listopad 7, 2016
IZAZOVITE - SEBE!

Djecu učimo obući se, izraziti, organizirati, izboriti se za sebe,..Da bi napredovali i razvijali se [...]

Pročitaj više
Rujan 28, 2016
ISTA VALNA DUŽINA SA SVOJIM TIJELOM

Kad dobiju dijete mladi roditelji ne skidaju oči s bebe. U početku paze na sve: [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Listopad 10, 2016

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Listopad 5, 2016

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 28, 2016

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Rujan 26, 2016

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!