IZBACI PŠENICU, IZGUBI TRBUH

Najveći izazov uvijek mi je stati na vagu nakon godišnjeg odmora.

Izbaci pšenicu

Obično putujem u nove krajeve, s drugačijom kuhinjom i namirnicama, a kao gurman volim sve probati i jesti. Tada se naravno više odmaram (i manje sam fizički aktivna), dozvolim si uživanje u: sladoledu, Spritz Aperolu, knedlama....Kako otići a sve ne probati?

Ovo ljeto provela sam dva tjedna na jednom hrvatskom otoku. Na put sam ponjela namirnice, koje redovito koristim, a za koje sam prepostavlja da tamo neću naći (npr. agavin sirup, krekere raži, chia sjemenke, aceto balzamico). U lokalnom dućanu izbor je bio limitiran, kao i štednjak u apartmanu gdje sam odsjela. Čim bih uključla dvije električne ploče, izbacivalo bi - pregrijavanje. Obroci su tako bili jednostavni: salata od ječma s povrćem, grilana piletina, riba...Kako je raznovrstnost namirnica ograničena tako me je svaki dan zaskočila i pšenica koju inače ne jedem. Prepustila sam se, jer čemu se uzrujavati kad nema izbora... razmišljat ću kad se vratim.

I da, četrnaest dana kasnije vaga je pokazala 55,9kg, od mojih uobičejnih 53,5kg!? Hm... uzrok je bio jasan – pšenica i višak svega.

Pobornik sam zdrave i lokalno uzgojene hrane. Volim istraživati razne kuhinje, no većinom koristim mediteransku, Paleo i South Beach. Njih ne smatram djetom, već odabirom što je za mene zdravo.

Moj dan uključuje pet obroka, od doručka koji je obično shake ili kaša (zobena, amarant) s voćem i sjemenkama, međuobrokom krekeri (kukuruz, raž, heljda) ili raženo pecivo s namazom od slanutka, ajvara ili patlidžana sa sirom ili pancetom, ručak i večera obiluju povćem s mesom ili ribom, te međuoborok popodne ponovo voće ili zrnati sir. Večera završava s čašom vina, a pred spavanje popijem biljni čaj.

Zašto sve to napominjem? Zato jer za mene - život je uživanje. Ako moram živjeti na listu salate, bez svega što mi čini ugodu kako bih bila fit nije mi prihvatljivo.

Uistinu se ne lišavam hrane, ALI trudim se uvijek odabrati kvalitetnije opcije! Srećom, sad ih već svuda (u našem gradu) ima. Jedem umjereno sve grahorice, mlijeko i mliječne proizvode (većinom malo u kavu, običan jogurt, za shakove badem ili riža ili zob mlijeko). Od žitarica ječam, amarat, pir, rižu (basmati, arborio za rižoto), tjesteninu kukuruza ili riže. Povremeno pečem proteinski kruh (volim dodati i koprivu, blitvu, medvjeđi luk), ili raženi kruh sa starterom. Kad poželim pečem bagette, francuski kruh od pšenice jer taj miris - hmmm jednostavno daje ugodu u subotnje popodne. Ali i to je jednom mjesečno...

Uz pravilne oborke, te izbacivanjem namirnica koje štete iz prehrane (šećeri – gazirano, marmelade, čokolade, te pšenica-kroasani, kruhovi, pašte,..), a uvođenjem kvalitetnijih namirnica – nema gladi!

Tjedan dan nakon povratka, moja kilaža je bila uobčajenih 53,5kg. Bez gladi, bez odricanja,..

Knjiga "Pšenčni trbuh" autora William Davisa ulazi u detalje štetnosti za naš organizam, koje čini pšenica danas toliko modificirana u odnosu na staru sortu koju su jeli naši stari. Mnoge tegobe koje danas neki imaju od kožnih alergija do velikog, napuhanog trbuha kreću od konzumiranja pšenice. Knjiga je za preporuku, promijenit će i tvoj pogled na pšenicu!

Ako teško gubiš kilograme, nezadovoljna/an si svojom linijom i zdravljem vrijeme je za pokret i promjenu – redovita fizička aktivnost, prilagođena prehrana, istraživanje emocija i mentala zbog čega ne otpuštaš debljinu...

Ja te čekam na prvom, fizičkom i aktivnom, vodim te da postepeno zavoliš aktivnost, uživaš u prehani i svom tijelu!

MOJ AKTIVNI SVIJET tu je – za tebe. Besplatno savjetovanje (na osnovu ispunjenog upitnika), te sudjelovanje na zatvorenoj FB grupi 30 dana kao poticaj za bolji život! U ovom progamu sudjeluju: nutricionist, fitoteraput, a sponzor je i najviše nagrađivana, hrvatska, organska i prirodna kozmetika NIKEL.

Mnogo je načina za bolje zdravlje. Otvori vrata promjenama i boljem osjećaju!

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pročitaj sve članke: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Siječanj 14, 2021
NEPLODNOST NE BIRA

Neplodnost iscrpi pitanjima, neugodnim emocijama, psihičkom težinom, iščekivanjem, nadom [...]

Pročitaj više
Siječanj 10, 2021
JUTARNJA RUTINA

Ne uspoređuj svoju jutarnju rutinu s drugim, uvodi polako navike ovisno o tome koji [...]

Pročitaj više
Studeni 5, 2020
U INAT NEPLODNOSTI

Jednom, kad ti dijagnosticiraju neplodnost (posebno idiopatsku) osjetiš tugu, bijes, [...]

Pročitaj više
Kolovoz 4, 2020
ŽENA JE GLAVNA

Rado bi da mi je netko ukazao na skrivene detalje procesa IFV-a, baš kao što bih voljela [...]

Pročitaj više
Srpanj 14, 2020
DIJAGNOZA NEPLODNOST

Dijagnoza je strašna riječ. To znači da nešto imaš, a najčešće ono što ne želiš [...]

Pročitaj više
Srpanj 9, 2020
MENOPAUZA

Na mnoge promjene možemo utjecati, ali na jednu je to teško - starenje! [...]

Pročitaj više
Rujan 19, 2018
PRVI KORAK DO TRUDNOĆE

Trudnoća je za većinu nešto što se jednostavno događa. Mrzila sam komentare kolegica [...]

Pročitaj više
Kolovoz 27, 2018
UPRAVLJANJE VREMENOM

Često se ljudi pitaju kako naći još jedan sat u danu? Ako oduzmemo malo od svake aktivnosti [...]

Pročitaj više
Lipanj 21, 2018
4 ZA LJETO

Jedno istraživanje je pokazalo da žena u prosjeku ima 200-tinjak raznih proizvoda za uređenje [...]

Pročitaj više
Travanj 18, 2018
KAD TI TREBA LIFE COACH?

Želja za nečim drugačijim tinja dalje... Možda se ponekad i ljutiš kad partnera jer ne razumije [...]

Pročitaj više
Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!