Odlagalište mentalnog smeća

Odlagalište mentalnog otpada – pročitala sam u vožnji neki dan. Pravi natpis, naravno bio je – metalno smeće.

Odlagalište mentalnog smeća

Ova igra riječi (i moje podsvijesti) potaknula me je razmišljati koliko zapravo pratimo tu vrstu smeća? Kad se dogodi da u svom domu ne stignemo iznjeti smeće, iz kante smrdi, lete muhe, svuda je zatrpano… Većina od nas to ne ignorira, zar ne? Brzo iznesemo smeće, operemo kantu i namirišemo prostor da bi nam bilo ponovo ugodno. Naš dom mora biti ugodan i čist da bismo se mogli odmoriti i obnoviti.

No pitanje je: kada, koliko često i kako čistimo mentalno smeće? Kako odražavamo svoj hram, svoje tijelo?

Stvari koje ne vidimo, misli i emocije, također se nakupljaju, posebno ako ih redovito hranimo i uzgajamo (npr. svaki dan se ljutim na susjedu jer je bacila smeće koje nije u vrećici, pa su mačke sve raznjele okolo; ta ljutnja skuplja se u nama, remeti ravnotežu organizma, blokira energiju, grči tijelo dok jednom ne pukne bolest!).

I zato možda nije loše razmisliti imam li neku naviku, misao, obrazac koji kopiram a da mi isto više ne koristi? Za ovakav rad potrebno je biti iskren prema sebi, zagrebati i pratiti sebe svaki dan. Budite nježni i strpljivi. Neke obrasce ponavljamo godinama, trebat će i vrijeme za ispravak. No isplati se! Nagrada je bolje zdravlje, raspoloženje, napredak.

Ova četiri koraka mogu biti početne točke, riješavanja mentalnog smeća:

ZAMIJENITE – svi imamo dobre i loše kvalitete, ali i navike. Vrlo je bitno one manje dobre osvijestiti i mijenjati (npr. ako se ljutim za vrijeme vožnje u automoblu, pokušav bijes i ljtunju zamijeniti razumijevanjem i suosjećanjem jer tko zna što se toj drugoj osobi događa, kamo ide, zašto juri? nađite razumijevanje i strpljenje umjesto bijesa i ljutnje.). Kad dođe vrijeme za ručak na poslu i pomislite “nemam vremena za jesti ni danas”, stanite nakratko i sjetite se da bez kvalitenog obroka i predaha ne možete raditi fokusirano, ekifanso ni zadovoljavajuće. Radije uzmite pauzu pa barem samo 20min. Tako osim bolje obavljenog posla, dajete sebi osjećaj da se brinete o sebi na duži rok i poštujete se.

OTPUSTITE – neke emocije i misli, vezane za prošle događaje, potrebno je otpusiti i iscijeliti (npr. gubitak drage osobe, rastava, spontani pobačaj, abortus,…). Emocije koje će se pojavljuju iskorisite da biste razvijali svoje dobre, a možda i nove strane. Npr. tugu možete pretočiti u pjesme kroz neku kreativnu radionicu; osjećaj da ste usamljeni iscijelite tako da pomognete starijim osobama...

OSLOBODITE – ponekad ćete otkriti da uvjerenje koja imamo nisu naša. To mogu biti obrasci koje smo stekli iz obitelji, autoriteta dok smo bili djeca (nastavnika, vrtića), ili čak i ljudi u sredini u kojoj smo odrasli…Oslobodite se načina razmišljanja koje nije vaše, budite svijesni da ste isto preuzeli i da jednostavno možete reći “to nije moj odabir, radije podržavam…”. (npr. iako sam katolik podržavam jogu, smatram da je dobra, zdrava, jača tijelo i um, te se za mene ne sukobljava s mojom vjerom; ili U životu se moraš puno mučiti. Da li je to stvarno za sve baš tako?).

POMOGNITE – svojim iskustvom možete pomoći onima koji prolaze sličnu situaciju. Ako znate kako je teško rastati se/proći proces umjetne oplodnje podržite na svoj način osobu kojoj je sad teško. Pozitivno je da ćete drugoj osobi pomoći, bit će vam zahvalna, a rasti će i vaš osjećaj vrijednosti i samopoštivanja.

ISTRAŽUJTE – svaki dan otkrit ćete nešto novo što možete otpusiti, promijeniti i poboljšati. Budite strpljivi na tom putu jer neke obrasce ponavljamo godinama i teško ih otkrivamo. Srećom, kroz vrijeme, dok pratite svoje odnose, načine na koji nešto radite i zašto baš tako, upoznat ćete najbolje sami sebe.

Neki će reći: "ali toga ima puno" ili "ja sam jednostavno takav/a". Ako vam je teško i ne možete nadići svoj otpor potražite pomoć. Mnoge tehinke (soulwork, bioterapija karmičke dijagnostike, gestalt, ..) podržavaju osobni rast. Danas su čak i fizički programi vježbanja sve više body&mind fokusirani (yoga, bodybalance, spinning,..).

Ono smo što mislimo, a postići ćemo upravo onoliko koliko smo dobra/lošeg unjeli u nešto… Naš osobni odabir je da li želimo biti dobro i napredovati ili se ugušiti u vlastitom smeću!

Autor: Klara Benko
Klara

"Ako želiš promijeniti svoj život, nikad nije kasno početi raditi na sebi. Upravo tamo, u dubini, naći ćeš sve potrebno za zdravlje i dug život. Rado ću ti pomoći na tom putu".

Pogledajte sve postove: Klara

Ostavi komentar

Prijavi se

Zadnje dodano

Prosinac 21, 2017
KAD SE SVIJET UROTI PROTIV TEBE

Svijet se može okrenuti protiv nas ili barem tako izgleda. Realnost je tada drugačija za svakoga. [...]

Pročitaj više
Studeni 27, 2017
ZATVARAJ KRUGOVE!

Prije nekoliko tjedana naletjela sam ponovo na ovaj tekst koji sam našla na stoliću jedne ordinacije, dok sam [...]

Pročitaj više
Studeni 14, 2017
VOLIM (ZELENE) SUBOTE

Od kad sam otkrila nordijsko hodanje oduševljena sam subotama! Po čemu je ta subota baš tako veličanstvena? [...]

Pročitaj više
Listopad 21, 2017
IZBACI PŠENICU

Najveći izazov uvijek mi je stati na vagu nakon godišnjeg odmora. Obično putujem u nove krajeve [...]

Pročitaj više
Listopad 10, 2017
KAD TI ŽIVOT DA LIMUN

Jedna od mojih većih životnih lekcija (ono da ti je muka od svega!) odigrala se je prije [...]

Pročitaj više
Rujan 25, 2017
HOMAGE MOM DJETINJSTVU

Danas sam čekajući na semaforu ugledala jednu bakicu: naborana u licu, pokrivala je rukom oči [...]

Pročitaj više
Rujan 20, 2017
KAD SE SUDARE SVJETOVI

U nekim situacijama čini se da smo s različitih svjetova. Naš sugovornik je na jednoj strani, a mi [...]

Pročitaj više
Rujan 9, 2017
KOJI JE TVOJ IZGOVOR?

Najprije sam bila iznenađena, nisam bila sigurna da li omalovažava moj život ili je to samo isprika? [...]

Pročitaj više

Najnoviji komentari

Tea

Rujan 25, 2017

Tea

Od Najbolje sam dobila tijelo koje ima energije, glavu koja razmišlja o hrani, metabolizam koji je stabilan i redovit, recepte, znanje o zlom svijetu koji nas hrani kapitalizmom, a ne pravom pšenicom.

Stjepan

Rujan 20, 2017

Stjepan

Zelena soba je moja čahura, moje mjesto za obnovu, odmor. Volim dolaziti jer Klara uvijek pokaže da mari i brine za svoje klijente.

Nina

Rujan 11, 2017

Nina

Termin Klarine masaža ne propuštam! To je tretman za moje tijelo i duh.

Tina

Kolovoz 20, 2017

Tina

Danas nakon tr​eninga sam se opet izmjerila i izvagal​a​.​ ​Zna​č​i, smr​š​avila sam preko 3 kg​. ​Odu​š​evljena sam!